Наукова конференція, присвячена 10-річчю створення НПП "Прип'ять-Стохід"

Матеріал з wiki.vnu.edu.ua
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коференція Припять-Стохід1.jpg
Коференція Припять-Стохід2.jpg
Коференція Припять-Стохід3.jpg
Коференція Припять-Стохід4.jpg

16-18 серпня 2017 р. у смт Любешів пройшла наукова конференція, присвячена 10-річчю створення національного природного парку "Прип'ять-Стоіхд".
Конференцію проводили у приміщенні Любешівського районного центру зайнятості. Присутніх 32 чоловік. Найбільше учасників конференції прибуло з Інституту екології Карпат НАН України. Були також гості з Інституту зоології НАН України, Державного Природознавчого музею НАН України, Східноєвропейського національного університету, Ботанічного саду Львівського національного університету, Шацького національного природного парку, Ківерцівського національного природного парку "Цуманська Пуща", Черемського природного заповідника, Українського товариства охорони птахів, НПП "Нижньосульський".
Відкрив наукову конференцію директор НПП "Прип'ять-Стохід" - Олександр Сащук.
Привітали з першим ювілеєм установи - голова Любешівської райдержадміністрації - Олег Кух, голова Любешівської районної ради – Петро Нагорний, представники Шацького та Ківерцівського НПП, Черемського природного заповідника. Після вступної частини розпочалася наукова конференція, на якій зокрема виступили - директор НПП "Прип'ять-Стохід" - О. Сащук, який розповів про основні досягнення у процесі становлення і початку функціонування парку, заступник директора НПП - перший директор НПП - Юрій Оласюк, який зупинився на проблемах функціонування парку і неузгоджненості законодавства з інтересам місцевих жителів у частині природокористування та заступник директора з науково-дослідної роботи НПП - Михайло Химин, який висвітлив основні здобутки на науковій ниві.
Потім виступали Павло Ященко (Інситут екології Карапт), який розповів деякі деталі передумов створення НПП "Прип'ять-Стохід", Микола Клєстов (НПП "Нижньосульський") - про роль Франкфуртського зоологічного товариства у процесі створення НПП "Прип'ять-Стохід" і, особисто його співробітника - Фольфгана Фремута. Далі виступив молодший науковий співробітник НПП "Прип'ять-Стохід", Юрій Вабіщевич - який зробив доповідь про перші підсумки досліджень грунтів на території НПП. А на закінчення першого дня роботи конференції зробив доповідь директор Інституту екології Карпат - Микола Козловський - про причини всихання лісів на Волині, зокрема про нові аспекти ураження їх деревними нематодами.
Другий день розпочався з висвітлення результатів наукових досліджень ботаніків. Так, Ірина Кузьмішина (Східноєвропейський національний університет) представила результати таксономічних і біоморфологічних особливостей рослин болотного комплексу урочище "Городище" у НПП "Прип'ять-Стохід". Світлана Сосновська (Інститут екології Карпат) представила доповідь про оцінку стану популяцій болотних видів осок в аспекті їх моніторингу на територіях природно-заповідного фонду "Західного Полісся", зокрема на території Рівненського природного заповідника та Шацького НПП. Ольга Шукалович (НПП "Прип'ять-Стохід") розповіла про ботанічні моніторингові дослідження в парку загалом та на прикладі двох рідкісних рослин.
По завершенню доповідей конференції, учасники переїхали у с.Сваловичі - один з найчарівніших куточків НПП. Там були організовані у кілька етапів екскурсії на моточовні по р. Прип'ять та її старицями до ур. Нігин, а також пішохідна екскурсія на пустищні луки, острівний ліс та ділянки боліт.
Завершився день дружньою вечерею на узбережжі р.Прип'ять.

В останній день конференції проведено екскурсію до найбільшого, одного з двох відомих в Україні місцезростань рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги України - Ліннеї північної, а також до р.Бистриці, дубово-грабової ділянки лісу - на край заплави Стоходу та острівний ліс серед заплави Стоходу. Завершилася екскурсія у смт. Любешів, де начальник відділу екологічної освіти та рекреації - Віталій Веремчук провів чудову екскурсію старовинним парком та познайомив гостей з уцілілими архітектурними і історичними пам'ятками - в'їздною брамою, костелом Піярів тощо та видатними людьми Любешівщини.