Науково-практична конференція «Природно-заповідні території «Цуманської пущі»

Матеріал з wiki.vnu.edu.ua
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цуманська Пуща.jpg
Цуманська Пуща 1.jpg
Цуманська Пуща 2.jpg
Цуманська Пуща 3.jpg
Цуманська Пуща 4.jpg
Цуманська Пуща 5.jpg
Цуманська Пуща 16.jpg
Цуманська Пуща 17.jpg

З нагоди відзначення 10-ї річниці підписання Указу Президента України (№203/2010 від 22 лютого 2010 р.) про створення Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» відбулась науково-практична конференція «Природно-заповідні території «Цуманської пущі»: стан сосново-дубових деревостанів, моніторинг,збереження, охорона».

Заходи проходили 28-29 лютого 2020 р. у м. Ківерці та санаторії матері та дитини «Пролісок» (с. Грем’яче).
28 лютого відбулись урочисті збори працівників Парку за участі депутатів, Ківерцівської райдержадміністрації, Ківерцівської районної ради, обласного управління екології та громадських організацій.

Основними питаннями обговорення були біорізноманіття Цуманської пущі та його збереження, а також стан соснових деревостанів на території Парку.

В.о. директора Парку Квач І.С. зачитав вітальні слова від заступника Міністра Мінекоенерго України Головатенка В.В., та директора департаменту заповідної справи Мінекоенерго України Арустамяна Е.М. з побажаннями «нових здобутків на шляху становлення Парку в якості національного та міжнародного об’єкта природоохоронної діяльності».
З вітальними словами виступили перший заступник голови Ківерцівської РДА Таранчук Ю.В., голова районної ради Гурський О.В., начальник відділу комплексного управління, біоресурсів та природно-заповідної справи управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Міненко С.М., методист відділу освіти та культури Ківерцівської РДА Сорочинська І.С.
В.о. директора НПП Квач І.С. розповів про історію створення Парку, проведену за цей час наукову роботу та подальші перспективи розвитку «Цуманської пущі». Присутні отримали сертифікати за вагомий вклад у справу створення та становлення НПП.
29 лютого на території санаторію матері та дитини «Пролісок» зібрались науковці з Луцька, Рівного, Києва, а також представники основних землекористувачів: ДП «Цуманське ЛГ» та Цуманської ОТГ. Основними питаннями обговорення були біорізноманіття Цуманської пущі та його збереження, а також стан соснових деревостанів на території Парку.
З привітальним словом від СНУ ім. Лесі Українки виступили к.с.-г.н. Гетьманчук А.І., та голова Цуманської ОТГ Дорошук А.В., які відзначили важливість створення на території району такої організації, як національний природний парк та висловили сподівання на подальшу тісну і плідну співпрацю.

Теми доповідей стосувалися:

  • Оцінки ступеню використання типологічного потенціалу насаджень в умовах свіжого та вологого сугрудку Цуманського лісництва (к.с.-г.н. Войтюк В.П.),
  • Досліджень джерелознавчих засад біорізноманіття території в ХІХ початку ХХст. (к.і.н. Іванців В.В.), складу етномофауни Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» (д.б.н. Сухомлин К.Б., ст.Веремій Т.Ю. та асп. Левицький О.І.),
  • Вікової структури сосново-дубових деревостанів НПП (асп. Штокало С.С.) та їх збереження (к.б.н. Глінська С.О.),
  • Дослідження фіторізноманіття на території Парку (к.п.н. Іванців О.Я, к.б.н. Безсмертна О.О., к.б.н Кузмішина І.І.).
  • Про стан та всихання соснових насаджень та потенційну загрозу для здорових деревостанів доповіли директор ДП «Цуманське ЛГ» Ребар Ю. С. та к.с.-г.н. Гетьманчук А.І. (СНУ ім. Лесі Українки).


Доповіді викликали жваві дискусії та обговорення.