Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр. Ужгород, 2019 р.

Матеріал з wiki.vnu.edu.ua
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ужгород.jpg
Ужгород1.jpg
Ужгород2.jpg
Ужгород3.jpg
Ужгород4.jpg
Ужгород5.jpg
Ужгород6.jpg
Ужгород7.jpg

23-25 жовтня 2019 р. у місті Ужгород на базі Ужгородського національного університету відбулась одна із міжнародних наукових конференцій в рамках Програми транскордонного співробітництва ПОЛЬЩА-БІЛОРУСЬ-Україна 2014-2020 „БЕЗПЕКА НА ТЕРИТОРІЇ ПРОГРАМИ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ПОЛЬЩА-БІЛОРУСЬ-УКРАЇНА”.
Основна мета її проведення виявлення та вирішення спільних для периферійних територій українсько-польсько-білоруського прикордоння проблем.
Реалізація тематичної цілі БЕЗПЕКА Програми транскордонного співробітництва (ПТС) Польща-БілорусьУкраїна 2014-2020 частково відповідає на ці виклики. Вона сприяє підвищенню якості життя мешканців на території Програми шляхом полегшення доступу до системи охорони здоров'я, запобігаючи поширенню захворювань через кордони, а також через розвиток соціальних послуг та ринку праці разом із скороченням безробіття. Прагнення безпеки є однією з основних і найважливіших життєвих потреб кожної людини. Безпека також є одним з важливих викликів для прикордонних регіонів, особливо безпека в її транскордонному вимірі. Поняття транскордонної безпеки до сьогоднішнього дня ще чітко не визначене, оскільки різними є дефініції самого поняття безпеки.
На основі проектів, реалізованих в рамках ПТС Польща-Білорусь- Україна, було виділено п'ять найважливіших сфер транскордонної безпеки:

  1. Фізична і технічна безпека - відноситься до всіх фізичних і технічних умов, що запевняють безпеку людини, тому немає загроз або перешкод, які можуть призвести до втрати людиною життя чи здоров'я через недоліки інфраструктури.
  2. Суспільна безпека – це відчуття безпеки в місцевій спільноті, в якій перебуває людина. Немає жодних загроз, пов'язаних з фізичним та психічнимнасильством.
  3. Медична безпека - стосується загального стану здоров’я та осіб з локального середовища, в якому перебуває людина, а отже немає загроз, пов'язаних з виникненням різних соціальних захворювань, які можуть призвести до різноманітних катастроф.
  4. Економічна безпека - це відчуття економічної стабільності як для самої людини, так і для організацій, в яких вона повинна перебувати, а отже, відсутність загроз, пов'язаних з фінансовою стабільністю.
  5. Екологічна безпека - це відчуття правильних людських відносин з природним середовищем, а отже, і турбота людини про це природне середовище а також усунення небезпек, пов’язаних із забрудненими водою чи повітрям.


Ці п'ять сфер безпеки були основними вихідними точками конференції. Учасниками цього міжнародного заходу, де представляли свої наукові доповіді представники багатьох країн, зокрема: Польщі, Білорусі, Угорщини, Словенії, України, стали і науковці Східноєвропейського національного університету доц. Іванців О.Я. та доц. Дмитроца О.Р. , які теж представили свої наукові дослідженя відповідно у двох сферах.