Відмінності між версіями «Здоров’я і фізичної культури»

Перейти до навігації Перейти до пошуку
м
підвищення кваліфікації викладачів кафедри
м
м (підвищення кваліфікації викладачів кафедри)
Рядок 2: Рядок 2:


== '''Історична довідка''' ==
== '''Історична довідка''' ==
Історія розвитку кафедри  здоров'я і фізичної культури розпочалася в 1940 році зі створення Луцького вчительського інституту. На той час фізичне виховання в закладі було невід’ємною частиною навчально-виховного процесу. У 1950 році вчительський інститут реорганізовано в педагогічний і на його базі створено кафедру фізичного виховання, завідувачем якої призначено учасника Великої Вітчизняної війни Левицького Р. І. Склад кафедри в той час нараховував 6 викладачів, діяльність яких спрямовувалася на розвиток у студентів основних фізичних якостей, поліпшення здоров’я, формування рухових умінь і навичок, залучення їх до активної участі у фізкультурному та спортивному житті інституту.
Історія розвитку кафедри  здоров'я та фізичної культури розпочалася в 1940 році зі створення Луцького вчительського інституту. На той час фізичне виховання в закладі було невід’ємною частиною навчально-виховного процесу. У 1950 році вчительський інститут реорганізовано в педагогічний і на його базі створено кафедру фізичного виховання, завідувачем якої призначено учасника Великої Вітчизняної війни Левицького Р.І. Склад кафедри в той час нараховував 6 викладачів, діяльність яких спрямовувалася на розвиток у студентів основних фізичних якостей, поліпшення здоров’я, формування рухових умінь і навичок, залучення їх до активної участі у фізкультурному та спортивному житті інституту.


Згодом у фізкультурно-оздоровчу діяльність студентів було впроваджено нові види спорту (ручний м’яч, фехтування, плавання, настільний теніс, спортивне орієнтування, біатлон, спортивна гімнастика), що сприяло комплектуванню збірних команд інституту для участі в обласних та республіканських змаганнях, на яких студенти неодноразово виборювали призові місця. 1975р. завідувачем кафедри фізичної культури було призначено Завацького В. І. Кількісний і якісний склад кафедри зріс, з’явилися викладачі з науковими званнями та вченими ступенями (Гітік Л. С., Палига В. Д. та ін.) покращилася науково-дослідна робота. Зокрема залучено до наукової діяльності викладачів: Байбулу В. О., Поляковського В. І., Гаврилейко Н. М., Демчука С. П., Ткача П. М. Значну роботу проведено викладачами, які брали участь у колективній науковій темі „Удосконалення масової оздоровчої, фізкультурної і спортивної роботи зі студентами педінституту”, закоординованій в Академії педагогічних наук СРСР. У 1979 Завацький В. І. був переведений на посаду декана факультету фізичного виховання, а завідувачем кафедри фізичної культури обрано Демчука С. П. Під його керівництвом на кафедрі працювало вже 19 викладачів.
Згодом у фізкультурно-оздоровчу діяльність студентів було впроваджено нові види спорту (ручний м’яч, фехтування, плавання, настільний теніс, спортивне орієнтування, біатлон, спортивна гімнастика), що сприяло комплектуванню збірних команд інституту для участі в обласних та республіканських змаганнях, на яких студенти неодноразово виборювали призові місця. 1975 року завідувачем кафедри фізичної культури було призначено Завацького В. І. Кількісний і якісний склад кафедри зріс, з’явилися викладачі з науковими званнями та вченими ступенями (Гітік Л.С., Палига В.Д. та ін.) покращилася науково-дослідна робота. Зокрема залучено до наукової діяльності викладачів: Байбулу В.О., Поляковського В.І., Гаврилейко Н.М., Демчука С.П., Ткача П.М. Значну роботу проведено викладачами, які брали участь у колективній науковій темі „Удосконалення масової оздоровчої, фізкультурної і спортивної роботи зі студентами педінституту”, закоординованій в Академії педагогічних наук СРСР. У 1979 Завацький В.І. був переведений на посаду декана факультету фізичного виховання, а завідувачем кафедри фізичної культури обрано Демчука С.П. Під його керівництвом на кафедрі працювало вже 19 викладачів.


Викладачами кафедри щорічно проводилася спартакіада студентів інституту із тринадцяти видів спорту, а також спартакіада групи здоров’я (викладачів і працівників інституту). Туризм і краєзнавство стали популярними серед студентської молоді. У 1994 році на базі ЛДПІ створено Волинський державний університет імені Лесі Українки. Завідувачем кафедри фізичного виховання призначено кандидата педагогічних наук, доцента Цьося А. В., який вніс вагомий вклад у науковий потенціал кафедри.
Викладачами кафедри щорічно проводилася спартакіада студентів інституту із тринадцяти видів спорту, а також спартакіада групи здоров’я (викладачів і працівників інституту). Туризм і краєзнавство стали популярними серед студентської молоді. У 1994 році на базі ЛДПІ створено Волинський державний університет імені Лесі Українки. Завідувачем кафедри фізичного виховання призначено кандидата педагогічних наук, доцента Цьося А.В., який вніс вагомий вклад у науковий потенціал кафедри.


У 1999 році кафедру фізичного виховання перейменовано на кафедру здоров’я і фізичної культури. Протягом останніх років зріс науковий потенціал кафедри. Значна кількість викладачів, які захистили кандидатські дисертації, отримали звання доцента. У 2001 році завідувачем кафедри призначено доцента Ткача П. М., а в 2003 році на цю посаду обрано кандидата наук з фізичного виховання і спорту, доцента Вольчинського А.Я., який і до нинішнього часу очолює колектив кафедри.
У 1999 році кафедру фізичного виховання перейменовано на кафедру здоров’я та фізичної культури. Протягом останніх років зріс науковий потенціал кафедри. Значна кількість викладачів, які захистили кандидатські дисертації, отримали звання доцента. У 2001 році завідувачем кафедри призначено доцента Ткача П.М., а в 2003 році на цю посаду обрано кандидата наук з фізичного виховання і спорту, доцента Вольчинського А.Я., який і до нинішнього часу очолює колектив кафедри.


Щороку викладачі організовують і проводять Спартакіаду студентів із семи видів спорту та спартакіаду професорсько-викладацького складу і працівників університету із чотирьох видів спорту.
Щороку викладачі організовують і проводять Спартакіаду студентів із семи видів спорту та спартакіаду професорсько-викладацького складу і працівників університету із чотирьох видів спорту.


Для студентів спеціальних медичних груп у 2020–2021 навчальному році організовано заняття зі скандинавської ходьби (тренер-викладач Касарда О.З.), та аква-аеробіки і оздоровчого плавання (тренер-викладач Іванюк О.А.).
Для студентів спеціальних медичних груп у 2020–2021 навчальному році організовано заняття зі скандинавської ходьби (тренер-викладач Касарда О.З.), та аква-аеробіки й оздоровчого плавання (тренер-викладач Іванюк О.А.).


Спільно з кафедрою теорії фізичного виховання, фітнесу та рекреації викладачі кафедри щосереди о 8.30 проводять MORNING-ФІТНЕС для всіх бажаючих створити бадьорий настрій та підвищити свою рухову активність.
Викладачі кафедри пройшли підвищення кваліфікації у сфері дистанційного навчання «Базові навички роботи у системі управління навчанням «Moodle», а також на міжнародних вебінарах: «Дистанційні засоби навчання для підготовки фахівців з фізичної культури і спорту, фізичної терапії та ерготерапії: Zoom and Moodle Platforms» (Wyzsza szkola wspopracy miedzenarodowej i regionalnoj im. Zygmunda Glogera), «Інноваційні форми сучасної освіти з використанням Microsoft Teams і платформ Office 365», «Інноваційні форми сучасної освіти з використанням платформ GOOGLE MEET і GOOGLE CLASSROOM» із дисциплін: «Фізична культура», «Методологія вивчення фізичного виховання» (Інститут досліджень та розвитку Люблінського науково-технологічного парку (м.Люблін, республіка Польща) і широко використовують інформаційно-комунікативні технології у викладацькій діяльності. Пройшли також міжнародне стажування зі скандинавської ходьби, на основі чого отримали посвідчення інструктора із даного виду спорту.
 
Викладачі кафедри пройшли підвищення кваліфікації у сфері дистанційного навчання «Базові навички роботи у системі управління навчанням «Moodle» та широко використовують інформаційно-комунікативні технології у викладацькій діяльності. Також пройшли міжнародне стажування зі скандинавської ходьби, на основі чого отримали посвідчення інструктора із даного виду спорту.


== About the department ==
== About the department ==
trusted
53

редагування

Навігаційне меню