Навчально-наукова лабораторія українсько-польського літературного пограниччя

Матеріал з wiki.vnu.edu.ua
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Короткий опис:

Робота лабораторії опирається на досвід українсько-польської співпраці колективу кафедри полоністики і перекладу, загалом факультету філології та журналістики і сприяє не тільки її поглибленню, але започаткуванню нових напрямків досліджень та появі нових навчальних проєктів студентів-полоністів. Робота лабораторії дозволяє широко залучити студентів до актуалізації відповідної тематики, а також розширює можливості студентів у підготовці практичних розділів курсових та кваліфікаційних робіт здобувачів.

Організація тематичних наукових семінарів (загальна назва – «Українсько-польські літературні взаємини: ідентичність, діалог, синергія»; щоразу з вузькими темами: пам’ять та історичний наратив, біблійний текст, інтермедіальні стратегії в літературі, фемінізм, масова та елітарна література, нонфікшн, репортаж, міфічне в літературі, українська і польська літератури в добу глобалізації, література для дітей, імагологія, Свій – Чужий, фантастика тощо) та конференцій сприяє зростанню можливостей для міжнародної наукової співпраці, для видання колективних збірників наукових праць, монографій і посібників з актуальних проблем українсько-польських літературних взаємин.

Контакти:

Імейл:

Lavrinovich.Liliya@vnu.edu.ua

Адреса:

43025, м. Луцьк, вул. Винниченка 30-а, каб. 213 (навчально-бібліотечний корпус Н).

Керівник:

Лавринович Лілія Богданівна

кандидат філологічних наук, доцент, декан факультету філології та журналістики.

Обґрунтування:

  • Організаційні підстави. Навчально-наукова лабораторія українсько-польського літературного пограниччя – правонаступниця лабораторії «Слов’янські літератури: проблеми, пошуки, перспективи дослідження», яка діяла при кафедрі слов’янської філології Університету (з 24 грудня 2020 р. – кафедра полоністики і перекладу). Її мета – оптимізувати внаслідок реорганізації навчально-методичну, наукову роботу та міжнародне співробітництво в галузі українсько-польських літературних взаємин. Такий підхід відповідає основним науково-навчальним завданням кафедри.
  • Наукові підстави. Потребують продовження дослідження українсько-польських літературних взаємин в аспекті актуалізованих у сучасній гуманітарній думці феноменів фронтиру / пограниччя, зокрема (і насамперед) з огляду на географічне положення Волинського регіону як такого, де дві культури перебувають у тісних взаєминах – як на генетико-контактному, так і на типологічному рівнях. Особливої уваги потребує аналіз сучасних таких контактів та типологічних зв’язків. Орієнтовний перелік досліджуваних тем – Волинь, Холмщина, Підляшшя, Полісся в українській та польській літературах; художня література українсько-польського пограниччя; етноімагологічні моделі поляка / українця в українській / польській літературах; гетеротопії як «інші простори» та їх відображення в художній літературі пограниччя; україномовна література в Польщі, польськомовна література в Україні; літературний образ польських Кресів на перехресті культур; мовні та аспекти літератури пограниччя, перекладацька рецепція українських / польських літературних творів, проблеми дидактики – навчання польської літератури в Україні і навпаки; персоналії: полоністи в Україні / україністи в Польщі та ін.
  • Навчальні підстави. Є необхідність активізувати науково-дослідну та навчально-методичну діяльність колективу кафедри полоністики і перекладу в означеному напрямку, що і буде головним завданням лабораторії. Українсько-польські літературні взаємини – важлива складова навчального плану підготовки бакалаврів ОПП «Мова та література (польська). Переклад» та «Середня освіта. Польська мова», одним із освітніх компонентів яких є дисципліна «Польська література у світовому контексті». Українська частка у світовій літературі – вагомий елемент курсу. Наявність навчально-наукової лабораторії українсько-польського літературного пограниччя дозволить зосередити увагу здобувачів освіти на перелічених напрямах досліджень і скерувати їхню науково-дослідну роботу. Це також забезпечує оригінальність освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів (майбутніх перекладачів та вчителів польської мови) та відповідає вимогам часу щодо прикордонних регіонів, яким є Волинь.

Результати діяльності:

  • Організація Міжнародної наукової конференції «Волинь, Підляшшя та «інші» простори. Провінція і центр в польській та українській літературах. Міждисциплінарні підходи» (Білосток-Луцьк). Виконавці: Сухарєва С. В., Лавринович Л. Б.
  • Міжнародна конференція «Діалоги культур і народів: медіа, література, суспільство» (спільно з кафедрою соціальних комунікацій). Виконавці: Сухарєва С. В., Лавринович Л. Б.
  • Організація Міжнародної наукової конференції «Постаті та духовні основи української та польської барокової літератури». Виконавці: Сухарєва С. В., Лавринович Л. Б.
  • Виконання і захист магістерського дослідження Поліщук Інни на тему «Образ Полісся в польській літературі факту (на прикладі книги Малґожати Шейнерт «Usypać góry. Historie z Polesia»)». Виконавці: Лавринович Л. Б.
  • Участь студентки магістратури Маргарити Єрмейчук у міжнародному конкурсі студентських наукових робіт (під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО). Проєкт виконаний спільно з магістранткою Люблінського католицького університету Йоанна-Павла ІІ (Республіка Польща) Аліцією КЛЮЗ. Здобули ДРУГЕ МІСЦЕ в номінації «Філологія». Тема спільного дослідження – «Митець і мистецтво як домінанти поетичної антропології Кароля Войтили». Виконавці: Сухарєва С. В., Єрмейчук М.
  • Виконання дисертації на тему «Культурологема Волинь в літературні українсько-польського пограниччя (на матеріалі поезії міжвоєнного двадцятиліття)» (асп. 2 року навчання Рибальченко Ольга). Виконавці: Сухарєва С. В., Рибальченко О.Ю.
  • Виконання дисертації на тему «Лімінальність у художній репортажистиці XX–XXI століття (на матеріалі українських та польських текстів)» (асп. 1 року Шумська Інна). Виконавці: Лавринович Л. Б., Шумська І. А.
  • Розробка і читання вибіркового курсу для студентів полоністики «Література Великої Волині: українсько-польський фронтир». Виконавці: Романов С. М.
  • Вихід друком низки публікацій на зазначену тематику. Виконавці: Лавринович Л. Б., Шумська І. А., Сухарєва С. В., Рибальченко О.Ю., Поліщук І. В. та ін.